Boj o Hrad

Boj o Hrad
Volební poločas. Nabídl nervy s lístky i Schwarzenbergův trapas

25.01.2013 13:55 Původní zpráva Aktualizováno 25.01. 22:35

On-line

Obnovit

  • 22:24
    TÝDEN.CZ
    Vážní čtenáři, tímto končí on-line reportáž z prvního dne 2. kola prezidentské volby. Finále vám přiblížíme znovu v sobotu od 8.00, kdy se znovu otevřou volební místnosti. Sledujte TÝDEN.CZ a dozvíte se víc.
  • 21:28

    Voličská účast ve finále prezidentských voleb zatím byla vesměs o něco vyšší v porovnání s prvním kolem. V průměru před 21.00 mírně přesáhla dvoupětinovou hranici. V některých oblastech už dnes byla podle informací ČTK od volebních komisařů hlasovat téměř polovina voličů, jinde ale jen zhruba třetina.

  • 21:17
    urna

    Průměrná volební účast ve Zlíně byla večer asi 34 procent, což je zhruba stejný počet jako v prvním kole, řekl pracovník zlínského magistrátu Tomáš Lang. Ve Vsetíně přišlo do 21.00 odevzdat svůj hlas 37 procent voličů. "Je to více než v prvním kole, to přišlo přes 30 procent voličů," uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová. V jednom z volebních okrsků v Kroměříži přišlo do devíti hodin volit 44 procent voličů. Z žádného okrsku ve Zlínském kraji nejsou hlášeny problémy.

  • 21:11

    Mediální agentura Mindshare se distancuje od inzerátu pomlouvajícího Karla Schwazrenberga. Objednala prý v rámci standardních obchodních vztahů u vydavatelství Ringier Axel Springer CZ inzertní plochu v deníku Blesk. Obsah inzerátu byl pak dodán zadavatelem přímo do vydavatelství.

    "Obvyklé je, že pokud vydavatel zjistí jakýkoliv problém s obsahem inzerce, kontaktuje buď zadavatele, nebo přímo mediální agenturu. To v tomto případě Ringier Axel Springer z nám neznámých důvodů neudělal. Tímto se hluboce omlouváme prezidentskému kandidátu Karlu Schwarzenbergovi i všem občanům České republiky za to, že bylo zneužito našich služeb v oblasti nákupu mediálního prostoru. Oznamujeme zároveň, že vzhledem k tomu, že situace poškozuje dobré jméno naší společnosti, podnikneme veškeré příslušné kroky na jeho ochranu."

  • 21:05

    Živé sázení na budoucího prezidenta, které začalo spolu s otevřením volebních místností, kurzy příliš neovlivnilo. Pro bookmakery sázkových kanceláří zůstává favoritem Miloš Zeman.

  • 21:05
    urna

    V Praze hlásí volební komisaři mírně větší účast, než byla před 14 dny při prvním kole voleb. Na druhém nádvoří Pražského hradu, kde je volební místnost pro asi 700 registrovaných voličů, hlásili k 20.00 skoro šedesátiprocentní účast. "Chodí ale opravdu hodně lidí s voličským průkazem, což nám účast hodně zvedá. Objektivní účast je asi 46 procent," řekl ČTK člen komise Jiří Veselý.

  • 20:57
    urna

    Skoro polovina oprávněných voličů už přišla k urnám v některých okrscích Libereckého kraje. "Zájem je srovnatelný s prvním kolem. Zatím přišlo 47 procent voličů," uvedla zapisovatelka Lenka Soukupová z okrsku v Husově ulici v Semilech. V dalších okrscích ve městě mají zhruba čtyřicetiprocentní účast. Obdobně velký počet voličů odvolil podle ČTK i v některých volebních místnostech v Liberci nebo České Lípě. V prvním kole před 14 dny hlasovalo v Libereckém kraji 59,1 procenta voličů.

  • 20:56

    Srovnatelný nebo mírně vyšší zájem o finále prezidentské volby než v prvním kole zaznamenali volební komisaři ve Středočeském kraji, kde se nejčastěji volební účast pohybuje kolem 40 procent. Ke 20.00 byl největší zájem o volby v Kolíně a Kutné Hoře, kde odhlasovalo 44 a 45 procent voličů. Účast mezi 40 a 45 procenty zaznamenali komisaři v Nymburku.V Příbrami a Rakovníku odvolilo přes 39 procent lidí, v Mělníku a Berouně přes 38 procent. V Mladé Boleslavi zatím přišlo odevzdat svůj hlas přes 37 procent voličů. Nejnižší účast hlásilo největší středočeské město Kladno, a to těsně pod 35 procenty.

  • 20:29

    Na rozpoznání falešného průkazu by měl stačit jednoduchý test - pokud byl vytisknut na klasické tiskárně, razítko se po polití vodou nerozpije.

  • 20:29

    Na rozpoznání falešného průkazu by měl stačit jednoduchý test - pokud byl vytisknut na klasické tiskárně, razítko se po polití vodou nerozpije.

  • 20:22

    Český rozhlas informoval, že se v Havlíčkově Brodě zřejmě podařilo objevit falešný voličský průkaz. Radnice vyzvala volební komisi, aby všechny další pozorně kontrolovala.

  • 19:29
    urna

    Velký zájem provází první den druhého kola přímé volby prezidenta v Libereckém kraji. Volí i lidé, kteří první kolo vynechali. "Mnohem víc než obvykle jsme měli u prezidentských voleb požadavků na přenosnou volební urnu. Starší lidé, kteří mají problémy s pohyblivostí, žádají, aby volební komise s urnou přišla k nim domů. U předchozích voleb bývá těchto požadavků deset, maximálně patnáct, nyní jsme jich zaznamenali několik desítek,“ řekla vedoucí správního odboru na libereckém magistrátu Jitka Štíchová.

  • 19:20

    Osobní znechucení nad inzerátem, který očerňuje Schwarzenberga, vyjádřil Pavel Šafr, šéfredaktor Blesku, ve kterém se inzerát objevil. Na Facebook napsal: "Jsem zcela znechucený z toho, jaké špinavé metody používá v kampani Miloš Zeman a jeho tým. Celý ten útok ohledně Benešových dekretů a odsunu Němců neskutečným způsobem poškozuje tuto zemi v zahraničí a zasévá nenávist v našem národě. Je to tragická a zlá politika, která nemá v moderní a demokratické společnosti své místo. Prosím, aby lidé odlišovali v každém novinovém titulu, co je práce redakce a co je zaplacená inzerce, kterou redakce nemůže a ani nemá právo ovlivnit. Redakce Blesku zachovává důsledně férový přístup k oběma kandidátům. Osobně však hluboce nesouhlasím s žádnou z pomluv a lží, které Zemanovi sympatizanti používají a zveřejňují v placených inzerátech. Škoda papíru na takové svinstvo."

  • 19:14
    urna

    Podle české konzulky Hany Peškové v Belgii, v jejíž metropoli Bruselu sídlí většina hlavních institucí Evropské unie, je účast ve srovnání s prvním kolem o něco vyšší. "Odvolilo už odhadem asi 320 lidí," řekla po 19.00 Pešková ČTK. V prvním kole v obou dnech zde hlas odevzdalo zhruba 600 Čechů.

  • 19:08
    a ještě Twitter: 

    Třeba Okamura ještě vymyslí, jak to zastavit. ;-)  

  • 18:30

    Další legrace na Twitteru: 

    "Dnes má svátek Miloš." To už s tou kampaní ale vážně trochu přehání... 

  • 18:26

    Proti tomu, že Miloš Zeman v předvolební kampani operoval s jeho jménem, se ohradil ekonom Jan Švejnar, který loni zvažoval účast v prezidentské volbě. Zeman v jedné z předvolebních debat zmínil Švejnara jako člověka, kterého by nominoval do bankovní rady České národní banky. "O ničem takovém neuvažuji, před debatou jsem s ním nic takového nedohadoval," podotkl v USA působící ekonom, který v nynějších prezidentských volbách dal hlas Zemanovu soupeři Karlu Schwarzenbergovi.

  • 18:03
    Karel Schwarzenberg

    Karel Schwarzenberg strkal do urny žlutý volební lístek bez obálky, chvíli se nemohl trefit. Nikdo z novinářů ani volební komise jej nezastavil.

  • 17:38
    urna

    Volební místnosti na Šumavě zažívají nápor, někde dokonce docházejí lístky. Od prvních minut po otevření volebních místností v horských střediscích Šumavy v Plzeňském kraji chodí volit desítky lidí, kteří jsou na horách a vyřídili si voličské průkazy. V Horské Kvildě a na Modravě například už dvě hodiny po otevření místnosti odvolilo mnohem víc přespolních, než je celkem zapsaných místních voličů. Kvůli nebývalému zájmu musejí volební komise dokonce dojet pro další sady volebních lístků.

  • 17:34
    urna

    Prezidentskou volbu si na nejznámějším moravském poutním místě ve Velehradě na Slovácku nenechaly ujít ani členky Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje. Řeholnice, které ČTK oslovila, se shodly na podpoře Karla Schwarzenberga. Šéf TOP 09 ve Velehradě vyhrál v prvním kole. Obec však byla jednou ze čtyř na Uherskohradišťsku, kde triumfoval.

Foto: Karel Šanda, ČTK

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jan Fischer konečně našel zachránce.

Miliony za kampaň
Fischerovi s dluhy nakonec pomůže podnikatel Dráb

Se splacením dluhu za prezidentskou kampaň Janu Fischerovi pomůže podnikatel Ladislav Dráb, spolumajitel energetické skupiny CE Group. Dráb, který je... více

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer.

Dluží miliony
Winterstein obrací: Fischerovi pomůžu, ale dluhy nezaplatím

Pražský podnikatel Tamir Winterstein mnohamilionové dluhy za prezidentskou kampaň Jana Fischera nezaplatí. Podle něj došlo ke špatné interpretaci. Fischerovi... víceDiskuse (10)

Jan Fischer dluží za kampaň několik milionů.

Neúspěšná kampaň
Fischerovy dluhy uhradí developer Winterstein

Mnohamilionové dluhy z prezidentské kampaně uhradí za Jana Fischera jeho rodinný přítel, pražský podnikatel Tamir Winterstein. "S panem Wintersteinem se velmi... víceDiskuse (19)

Neúspěšná kandidátka Zuzana Roithová.

Boj o Hrad
Neúspěšná Roithová rozdělí zbylé tisíce dvěma příjemcům

Jedna z neúspěšných kandidátek na prezidenta Zuzana Roithová (KDU-ČSL) rozdělí 40 tisíc korun, které jí zbyly z kampaně, mezi dva příjemce. Obdrží je Klub... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 13/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov