Boj odborů
ON-LINE: Odboráři se kasají: stávka je vítězná

16.06.2011 00:01 Původní zpráva Aktualizováno 16.06. 17:36

On-line

Dnešní den se v Česku ponese ve znamení celostátní stávky. Po celé republice se zastaví vlaky a v Praze, Brně a dalších městech také hromadná doprava. Na vybraných silnicích budou blokády. Ke stávce se nepřidali pouze letečtí dopravci.

  • 06:00
    Týden.cz
    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z celodenní generální stávky dopravních odborů.
  • 06:03
    odbory

    Stávku pořádá Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která zastřešuje 13 odborářských organizací. Podle šéfa odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslava Pejši nebudou dnes jezdit v celé zemi žádné vlaky. Šéf dopravního odborového svazu DOSIA Jan Rejský uvedl, že se omezí provoz městské dopravy v Praze, Brně, Olomouci a Ústí nad Labem.

  • 06:08

    Dopravní společnosti ze středních Čech avizovaly, že vyjedou všechny plánované spoje. Obávaly se přitom zejména původně plánovaných blokád, kvůli nimž by se autobusy nemusely do metropole vůbec dostat. Metro v Praze nejezdí, tramvajová doprava zatím ano.

  • 06:13
    železnice

    Vlaky Českých drah se kvůli stávce kompletně zastavily krátce po půlnoci. "Žádné velké problémy jsme nezaznamenali, na nádražích je klid a zůstalo na nich většinou jen minimum cestujících," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

  • 06:18
    železnice

    Na stávku zareagovaly i zahraniční železnice. Rakouské dráhy například vlaky směrem do Česka vůbec nevypravily, spoje ze Slovenska končily před půlnocí před hranicemi. Z Německa železniční doprava končila v Drážďanech.

  • 06:31
    železnice

    Odbory jsou zatím s průběhem stávky na železnici spokojeny. "Stávka probíhá přesně podle plánu a naprosto bez komplikací. Vlaková doprava se zastavila celoplošně tak, jak jsme avizovali. Zatím jsme tedy spokojeni, ovšem já především doufám, že budeme spokojeni s výsledkem toho vyjednávání, které se uskuteční po stávce," řekl předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša.

  • 06:31
    MHD

    Metro poprvé ve své historii stojí. Jeho první soupravy po půl páté ráno nevyjely. Metro omezeně fungovalo i při tragických povodních v roce 2002 a při generální stávce v roce 1989 se zastavilo na hodinu. V 05.00 bylo v provozu 40 procent tramvají a 20 procent autobusů. Pražský dopravní podnik zajistí 30 procent povrchové dopravy, řekl náměstek primátora Karel Březina.

  • 06:36
    MHD

    V Karlovarském kraji stojí od půlnoci kvůli stávce osobní i nákladní vlaky provozované Českými drahami, všechny autobusy v regionu ale začínají jezdit v běžném provozu.

    Ohlášená stávka dopravních odborů v Libereckém kraji zastavila vlaky, v časných ranních hodinách však zatím viditelné komplikace nezpůsobila. K akci se v regionu přímo připojili jen železničáři, jezdí příměstské autobusové linky i městská hromadná doprava.

    V jihočeských městech se podle jízdních řádů nad ránem rozjela městská hromadná doprava bez omezení.

  • 06:38
    MHD

    V Brně začala částečně jezdit městská hromadná doprava. Má zajistit zejména přesun lidí do práce během celostátní stávky dopravních oborů. Po dohodě s odboráři jezdí ve špičce celkem 11 linek. První vozy vyjely dnes v 05.00. Budou jezdit do 10.00 a pak znovu odpoledne.

  • 06:42
    MHD

    "Po nástupu ranních směn je v tuto chvíli zřejmé, že do stávky se zapojilo vysoké procento zaměstnanců dopravního podniku," řekl v centrálním dispečinku dopravního podniku v Praze Karel Březina.

  • 06:44
    MHD

    Část ranních spojů se nevydala do ulic ani v Olomouci. S omezením provozu MHD lidé musejí počítat v průběhu celého dne. Podle vedení dopravce na své trasy vyjela polovina tramvajových a necelých 50 procent autobusových spojů. Bez dopravních komplikací a přeplněných vozů městské dopravy pak zatím probíhá protest v Ústí nad Labem. Ačkoli část řidičů stávkuje, zbývající stačí v omezeném režimu cestující vozit.

  • 06:52

    V Moravskoslezském kraji od půlnoci stávkují někteří řidiči autobusových dopravců ČSAD Havířov a Veolia Transport Morava na Bruntálsku. Autobusová hromadná doprava proto jezdí omezeně v Havířově, na Bruntálsku a Krnovsku.

  • 07:21
    MHD

    Autobusy soukromých dopravců, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy, vyjely podle plánu. Celkem se jedná zhruba o 500 autobusů. Některé nahradily vozy pražského dopravního podniku nebo vlaky. Provoz je zatím neobyčejně klidný, řekl Filip Drápal ze společnosti Ropid, která v Praze a jejím okolí organizuje hromadnou dopravu.

  • 07:56

    Magistrála v Praze je sjízdná z Chodova po Nuselský most jako v ranní špičce, žádné větší zdržení, hlásí zpravodaj on-line deníku TÝDEN. CZ.

  • 07:57
    MHD

    "Odpověď na to, jestli se metro rozjede a kdy, vám dát nedovedu. Optimistická úvaha je, že by mohlo jezdit odpoledne," řekl novinářům primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

  • 08:00
    MHD

    Tramvaje jezdily v ranních hodinách spíše poloprázdné, s příchodem ranní špičky se začínají plnit. Zpravodaj TÝDNE.CZ hlásí, že linky z Kobylis a Tróji začínají být přeplněné.

  • 08:03
    Bohumil Dufek.

    Odboráři se na protestní pochod z Palackého náměstí vypraví k budově ministerstva financí a úřadu vlády, na Pražský hrad demonstrovat nepůjdou, řekl šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Shromáždění odborářů na podporu stávky začne v 09.00 na Palackého náměstí. Na mítink se odboráři vydají v 08.00 z Tyršovy ulice. Po shromáždění se pochod vydá k ministerstvu financí a úřadu vlády. Tam chtějí odboráři složit balíky slámy.

  • 08:06
    odbory

    "V Praze vyjelo jen 14 procent tramvají a 6,5 procenta autobusů," říká Luboš Pomajbík, předseda odborového svazu dopravy. Doprava v metropoli ovšem zatím zatím nijak zásadně nekolabuje. Mnoho lidí se do práce vydalo podél Vltavy na kole či na kolečkových bruslích.

  • 08:09
    odbory

    V Ostravě se vydalo asi 200 odborářů na pochod městem.

  • 08:10
    odbory

    Na Palackého náměstí, kde se mají odboráři v 9.00 sejít je zatím poouze několik jednotlivců z řad odborářů a asi dvacet policistů, hlásí zpravodaj TÝDNE.CZ.



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman

Průzkum
Češi prezidentovi věří nejméně od roku 2017

Důvěra obyvatel Česka v ústavní instituce červnu proti březnu klesla. Nejvýrazněji se snížila u hejtmanů, krajských zastupitelstev a prezidenta. Hlavě státu... víceDiskuse (23)

Ilustrační foto

Biopásy
Do pražské přírody se vrátí hmyz

Na severovýchodním okraji Prahy vzniknou na polích nektarodárné biopásy pro hmyz. Zakládají je entomologové z Fakulty životního prostředí České zemědělské... více

Ilustrační foto.

Trest za nevhodný příspěvek
Soud potrestal muže, jenž napsal na facebook pod foto prvňáků nenávistný komentář

Okresní soud v Teplicích ve čtvrtek potrestal autora nenávistných komentářů pod fotografií prvňáčků z místní základní školy podmíněným trestem vězení 16 měsíců... víceDiskuse (6)

Ilustrační foto.

Aktuální čísla
Nejvíce za pět dnů: ve středu v Česku přibylo 134 nemocných s covidem-19

Počet nových případů koronaviru v Česku ve středu opět překonal stovku. Přibylo 134 nakažených, což byl nejvyšší přírůstek za posledních pět dnů. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 13/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov