McDonalds slaví 70. výročí. Ten pravý. Příběh úspěchu má i české kořeny

Zahraničí
14. 4. 2025 10:58
ilustrační foto
ilustrační foto

Bratři Richard a Maurice McDonaldovi si první restauraci otevřeli už v květnu 1940 ve slunné Kalifornii. O osm let později pak přišli s myšlenkou sériové výroby hamburgerů, která brzy přitáhla i další podnikatele.

Mezi těmi, kdo si od McDonaldů koupili licenci na provozování rychlého občerstvení, byl také potomek českých imigrantů Ray Kroc. Svůj podnik otevřel 15. dubna 1955 v městečku Des Plaines v Illinois.

"Bylo mi dvaapadesát, měl jsem cukrovku a bolavá kolena. Byl jsem ale přesvědčen, že to nejlepší v mém životě je ještě přede mnou," vzpomínal Kroc na začátky svého podnikatelského triumfu, ke kterému jej dovedlo jeho podnikání s multimixéry. Právě toto zařízení na výrobu mléčných koktejlů začátkem 50. let prodával - předtím zkoušel všemožná povolání včetně jazzového pianisty nebo realitního agenta - a po velké objednávce od McDonaldů ho zajímalo, na co je vlastně potřebují.

Restaurace jako továrna s pásovou výrobou

Co v Kalifornii viděl, Kroce zaujalo. Jídlo se připravovalo v kuchyni, kde měl každý zaměstnanec své pevné místo a každý krok byl přesně definován. Byla to vlastně jakási obdoba průmyslové pásové výroby, kterou v Americe zpopularizoval Henry Ford se svým modelem T, jen převedená do gastronomie.

Restaurace provozovaná Rayem Krocem byla sice už devátým McDonald's v pořadí, až jeho zapojení do podnikání kalifornských bratří ale odstartovalo jeho vzestup. Kroc převzal další šíření značky (kromě domovské Kalifornie a sousední Arizony, kde si ji i nadále nechali pod svými křídly bratři McDonaldové) a počet podniků se díky tomu rychle zvětšoval. V roce 1959 už bylo po celých Spojených státech 102 restaurací a začátkem 60. let nakonec Kroc bratry McDonaldovy vyplatil. Za své jméno a koncepci dostali tehdy slušných 2,7 milionu dolarů a jejich někdejší franšízant se stal neomezeným pánem společnosti.

Recept na úspěch? Také čistota a přátelský prodavač

Muž, jehož kořeny sahají na Plzeňsko, své stopy zanechal také v pojetí restaurací. Z dětství si přinesl zálibu v pořádku a pobočky McDonald's musely být zářivě čisté od kuchyňské podlahy přes uniformy zaměstnanců až po parkoviště. "Když máš čas se flákat, můžeš hadrem máchat," dá se parafrázovat jedno jeho rčení. Úspěch McDonald's je spjat i s propracovaným marketingem, například v roce 1963 se maskotem stal klaun Ronald McDonald, který lákal hlavně děti.

Ray Kroc říkal, že "nadání skutečného obchodníka spočívá v jemném umění přimět zákazníka dělat to, co chcete vy". Svým zákazníkům ale uměl vycházet vstříc - místo restaurace s hromadou neznámých druhů příborů a upjatými číšníky jim nabídl místo, kde je obsloužil přátelský prodavač. Navíc jídlo nestálo mnoho a nebylo potřeba se objednávat. Už v roce 1963 se i díky tomu otevřela 500. restaurace a řetězec se chlubil miliardou prodaných hamburgerů.

Koncem 60. let pak společnost zahájila expanzi do zahraničí, první neamerické pobočky se objevily v Portoriku a Kanadě. V roce 1984, kdy Ray Kroc ve věku 81 let zemřel, byl McDonald's největší restaurací světa - do jeho poboček přišlo 17 milionů zákazníků denně. Kromě úspěchů se ale firma musela potýkat i s kritikou - kvůli prý nezdravé nabídce jídel (reagovala například saláty) nebo neúctě k životnímu prostředí (dnes McDonald's propaguje třídění odpadu i šetření energií).

Tržby v miliardách a miliardách

V oxfordském slovníku angličtiny se dokonce objevil termín McJob, označující ubíjející špatně placenou práci s malým potenciálem. Řetězec se tehdy dotčeně ozval s tím, že více než půlka manažerů firmy začínala jako prodavači hamburgerů. Firma se ale potýkala i s vyslovenými pomluvami - v 70. letech se třeba říkalo, že McDonald's do hamburgerů přidává červy. Kroc to tehdy poněkud cynicky vyvrátil tvrzením, že libra červů je čtyřikrát dražší než libra hovězího.

Nic z toho ale neohrozilo postavení firmy, postupný pokles tržeb v USA vyvážila expanze po světě. Dnes McDonald's působí ve více něž 110 zemích, tržby za rok 2023 přesáhly 25 miliard dolarů a zisk se blížil 8,5 miliardy dolarů. První Krocova restaurace už ale neexistuje, v roce 1984 byla srovnána se zemí. Na jejím místě vznikla věrná replika, ve které bylo do roku 2018 muzeum. I tato budova je ale dnes minulostí. Přímo přes ulici nicméně jeden "mekáč" stále funguje. Krocův příběh filmovým divákům přiblížil snímek Zakladatel s Michaelem Keatonem v hlavní roli.

Autor: ČTK, David GarkischFreepik

Další čtení

Na výtržnosti při římském fotbalovém derby doplatilo zraněním 24 policistů

Zahraničí
15. 4. 2025

Ruský voják se vzdal Ukrajincům. Vyměnili ho a soud mu dal 15 let vězení

Zahraničí
15. 4. 2025
ilustrační foto

V Birminghamu stávkují popeláři. Vláda na odpadky povolala armádní plánovače

Zahraničí
15. 4. 2025

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ