Pivo vyrobené podle receptury z 16. století mohou dnes ochutnat lidé před Břevnovským klášterním pivovarem v Praze. Historický speciál nabídne klášterní pivovar při příležitosti druhého ročníku Festivalu klášterních pivovarů.
Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit na sortiment všech pěti českých klášterních pivovarů, ke kterým se letos připojil i jeden host ze Slovenska z Červeného kláštora a také Volba Sládků z Prazdroje. Vstup na festival je zdarma, potrvá od 11:00 do 22:00.
Letošní ročník spojuje tematika nakuřovaného sladu. "Každý ze zúčastněných pivovarů k ní přistoupil originálním způsobem, ať už při výběru pivního stylu, nebo při dávkování různého množství nakuřovaného sladu," uvedli organizátoři. Výsledkem je podle nich sedm speciálních Poutních piv, která budou na festivalu rovněž k ochutnání.
Domácí Břevnovský klášterní pivovar svatého Vojtěcha letos výjimečně dopředu navařil historický speciál podle receptury z roku 1585 z knihy Tadeáše Hájka z Hájku, osobního lékaře Rudolfa II. Pivo by mělo návštěvníkům přiblížit chuť středověkých piv ze 16. století.
Festival nabídne také tematický doprovodný program zaměřený na historii klášterních pivovarů, hosté se mohou těšit například na prohlídky Břevnovského klášterního pivovaru, ukázky vaření nakuřovaného piva v domácích podmínkách či na workshop o českých surovinách pro výrobu piva.
Pivo se bude podle organizátorů čepovat výhradně do festivalového skla o objemu 0,4 litru, které lze zakoupit při vstupu za 80 korun.
Vedle Břevnovského klášterního pivovaru se akce zúčastní Klášterní pivovar sv. Norberta Strahov, Pivovar Ossegg, Pivovar Porta Coeli a Klášterní pivovar Želiv.