Ze školních jídelen a dalších stravovacích zařízeních pro děti kontrolovaných loni v Praze hygieniky nedodrželo předpisy 14 procent. Zařízení například zanedbala údržbu prostor, skladovací podmínky nebo dodržování minimální trvanlivosti potravin. V tiskové zprávě to oznámila pražská hygienická stanice. Hygienici prověřovali také několik případů možných onemocnění po konzumaci pokrmů ze školních jídelen, ale v žádném z nich se souvislost nemoci se stravováním v jídelnách neprokázala.
V roce 2024 pražští hygienici udělali 590 kontrol a chyby odhalili v 80 z nich. V 70 případech se jednalo o školní jídelny a v deseti o zařízení tzv. ostatní stravovací služby pro děti, kdy jsou to zejména dětské skupiny.
Mezi zjištěnými nedostatky byla podle hygieniků třeba nedostatečná provozní hygiena či zanedbaná údržba prostor, kde se manipuluje s potravinami, a údržba předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy. Některé jídelny také nedodržovaly skladovací podmínky, data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti či bezpečné teploty při uchovávání připravovaných pokrmů, což podle stanice představuje významné riziko ohrožení zdraví dětí.
Při prověrkách hygienici provedli 307 měření teploty při uchovávání potravin a pokrmů před výdejem, pochybení odhalili ve 23 případech. Ve 29 případech odebrali v jídelnách stěry z prostředí, z nichž u devíti vzorků z předmětů používaných k přípravě pokrmů byly výsledky nevyhovující. Rovněž odebrali 54 vzorků potravin a pokrmů na mikrobiologické vyšetření, u žádného z nich ale problémy nenašli. Ve čtyřech případech prověřovali hygienici podezření na výskyt onemocnění spojeného s konzumací pokrmů v zařízeních školního stravování. Přímá souvislost onemocnění s pokrmy ve školních jídelnách se ale neprokázala.
S provozovateli zařízení, kde hygienici zjistili závady, bylo, nebo ještě bude zahájeno přestupkové řízení. V roce 2024 hygienici uložili stravovacím zařízením pro děti pokuty celkem za 180.500 korun.