Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 728.000 hl piva, postaví druhou varnu

Domácí
20. 3. 2025 20:00

Pivovar Svijany uvařil loni bezmála 728.000 hektolitrů piva a překonal tak zhruba o 2,5 procenta dosud rekordní rok 2019, kdy na trh dodal téměř 710.000 hektolitrů. Varna pracuje v nepřetržitém provozu a je na hraně kapacity, pivovar proto začal připravovat přístavbu druhé varny, která by měla výrobní kapacity až zdvojnásobit. Novináře o tom dnes informoval ředitel Roman Havlík. Náklady odhadl na 120 milionů korun.

"Současná varna nám zatím stačí, ale musíme se koukat do budoucna. Varna dnes vaří nepřetržitě, i o víkendech, a my se snažíme nějakým způsobem usnadňovat práci a zvyšovat komfort zaměstnanců, aby nemuseli dělat v nepřetržitém provozu a víkendy," doplnil Havlík. Nová varna je největší investicí v novodobé historii pivovaru. Celá akce je rozdělena do osmi projektů, vlastní varné nádoby dodá německá firma Ziemann, stavbu zajistí jablonecký Termil.

"Rozšířením se nijak nezmění vlastní výrobní postup svijanského piva, jen se kapacita výroby přizpůsobí stále rostoucí poptávce. Stejně jako na jiných úsecích při rozšiřování kapacity vždy pouze zvyšujeme počet nádob, abychom mohli zaručit stále stejnou kvalitu a chuťový charakter našeho nepasterovaného," řekl sládek Petr Menšík. Stavební práce by podle něj měly začít v létě, nádoby se začnou instalovat v říjnu a nová varna by měla být v plném provozu příští rok v dubnu.

Pivovar v těchto dnech pustil do plného provozu novou linku na plnění sudů, do které loni investoval 50 milionů korun. "Linka má zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, je však podstatně modernější a nesrovnatelně spolehlivější. Podstatné je pro nás i to, že na rozdíl od staré linky dokáže automaticky plnit a manipulovat i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl produkce pivovaru," řekl Menšík. Mytí malých sudů, kterých se denně plní kolem tisícovky, a manipulaci s nimi tak už není nutné dělat ručně.

Svijanský pivovar loni oslavil 460 let, zakládá si na tradičním výrobním postupu, takzvaném dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Firma se zhruba 200 zaměstnanci uskutečnila v roce 2023 zakázky téměř za 1,087 miliardy korun, což je o 5,7 procenta víc než o rok dřív. Vývoz se na tržbách podílel zhruba ze 14 procent, hospodaření skončilo ziskem 44 milionů korun. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou, objem exportu ale podle Havlíka stoupl zhruba o deset procent.

Autor: ČTKFoto: Pixabay

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ