Plzeň hostí česko-bavorské dny s pivem, hudbou a tradičními specialitami

Domácí
23. 4. 2025 22:57

Sedm českých a bavorských kapel, typické kroje, hektolitry plzeňského piva a bavorského pšeničného piva, preclíky a další speciality bavorské kuchyně zaplní od čtvrtka do soboty plzeňskou kreativní zónu DEPO2015. Poslední dubnový víkend se zde tradičně konají česko-bavorské dny, letos pojedenácté. Jejich vznik byl jedním z programových bodů projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Od roku 2016 nese plzeňský oktoberfest, jak se akci přezdívá, název Treffpunkt, řekla ČTK mluvčí DEPO2015 Lucie Lobotková.

Loni se na akci přišlo podle pořadatelů podívat přes 4000 lidí, kteří snědli tucty pečených vepřových kolen, stovky preclíků a vypili hektolitry piva. Letos se část areálu DEPO2015 rekonstruuje, v tradiční bavorský bierzelt, tedy pivní stan, se tak promění velká autobusová hala a nádvoří depa.

Akci zahájí ve čtvrtek v podvečer koncert plzeňské kapely Emanation a po naražení soudku piva a oficiálním zahájení festivalu vystoupí mnichovská kapela Hüttenpower se skladbami od rocku a popu po tradiční bavorskou muziku. I v pátek začne program navečer, vystoupí pražská ska-reggae kapela Green Småtroll a celý večer pak bude patřit oblíbené party kapele z Bavorského lesa Bayerwaldsterne. V sobotu během dne zahraje repertoár od klasiky po filmové melodie Junior Orchestr ZUŠ Bedřicha Smetany. "Po celé odpoledne budou na nádvoří a chvilku i na hlavním pódiu vyhrávat Rüscherlwixxa - akustický kvartet, který navodí tu nejbavorštější atmosféru," řekla Lobotková. Navečer vystoupí ještě pražská kapela ŠouflŠou a znovu Bayerwaldsterne. Popůlnoční hudební zábavu obstará po všechny dny DJ Ladin.

Čepovat se bude bavorské pšeničné pivo Erdinger, z tanku čepovaný Plzeňský Prazdroj či produkce místního pivovaru Raven, včetně speciálu Treffpunkt. Pro milovníky bavorské kuchyně bude připravena obazda, tedy klasická bavorská sýrová pomazánka, klobásový wurstsalat či sekaná. "Na hlavní chod můžete pokračovat pořádnou porcí žebírek nebo řízkem s bavorským salátem, větší jedlíky uspokojí čtvrt kila na rožni pečeného prasátka, které bude vonět už z nádvoří, a chybět nebudou obzvláště křupavé preclíky nebo sladká tečka v podobě štrúdlu s vanilkovým přelivem," doplnil Michal Bureš z restaurace Roští, která má letos jídlo na starosti.

Vstup na festival je zdarma. Za poplatek je možné si rezervovat stůl. Podrobnosti a program jsou na www.treffpunkt.cz.

Autor: ČTKfoto: depositphotos

Další čtení

Tři pražské městské části žádají zavedení autobusové linky, která pojede tunely

Domácí
23. 4. 2025

Pražské planetárium otevře po dvouleté rekonstrukci 14. června

Domácí
24. 4. 2025

Pavel: Případné územní ústupky na Ukrajině by měly být jen dočasným řešením

Domácí
23. 4. 2025

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ