Lidé začínají vánoční cukroví objednávat už v září, zájem je i přes růst cen velký. Vyplývá to z odpovědí pražských cukráren a pekáren, které oslovila ČTK. Cukráři se shodli, že letos museli zdražit o pět až 25 procent zejména kvůli rostoucí ceně některých surovin a vysokým nákladům na ruční práci. Lidé podle nich chtějí zejména tradiční cukroví, někteří prodejci se ale snaží nabídku ozvláštnit.
"První objednávku jsme přijali v září. Objednávky jsme museli ukončit zhruba v polovině listopadu. Letos pečeme kolem 2500 kilogramů cukroví a zájem je každý rok větší. Prodali bychom i více, ale to už není v našich kapacitách," uvedl Martin Polanecký z Cukrářství Viktoria, které má pobočky v Modřanech a Písnici.
Kvůli rostoucí ceně vajec, kakaa nebo másla, které od ledna zdražilo o 36,41 procenta, si zákazníci podle Svazu pekařů a cukrářů za cukroví letos připlatí. Na poptávku to ale vliv mít nebude, uvedl už dříve svaz. Zdražení se nevyhnulo žižkovské Cukrárně Lucie, a to o zhruba pět procent, nebo Cukrářství Viktoria, ve kterém letos vyjde cukroví o deset procent dráž.
Jednatel Erhartovy cukrárny Robert Buchner ČTK řekl, že zájem o cukroví je podobný jako loni, i když kilogram zdražili z loňských 1200 na 1500 korun. Lidé podle Buchnera nechtějí moderní nebo zdravější varianty, ale naopak tradiční receptury. "Zvláštní zájem je o vanilkové rohlíčky, případně vosí hnízda," řekl. S tím souhlasí i Polanecký. Uvedl, že receptury nebudou měnit ani po zdražení některých základních surovin k pečení.
Naopak Cukrárna Ollies vedle tradičního lineckého cukroví, perníčků a včelích úlů nabízí i inovativní speciality. "Mezi ně patří pistáciové úly, low carb (méně sacharidů a větší obsah tuků) Snickers košíčky s čokoládou a arašídy, bezlepkové čokoládové kostičky s tahini a francouzské ovocné želé dortíčky z manga a maracuji v 55 procentní čokoládě," odpověděla za cukrárnu Eva Gondek.
Podle cukrářů lidé kupují hotové cukroví především kvůli úspoře času, příprava více druhů doma je podle nich náročná zejména z pohledu nakoupených surovin, znalostí, technologií, skladování i spotřeby energií. Třeba Polanecký tvrdí, že kupované cukroví může vyjít i levněji. "Když budete doma péct 13 druhů cukroví, tak se asi do naší prodejní ceny 1080 korun za kilogram nevejdete," řekl.
Podle Lucie Zrucké z Cukrárny Lucie lidé cukroví kupují také proto, že jej neumí péct. "Mnoho zákazníků se pečení vyhýbá, protože nemají cukrářské zkušenosti a chtějí, aby jejich cukroví na stole vypadalo perfektně," souhlasí Gondek. Zároveň kupované cukroví může být podle cukrářů i kvalitnější, některé cukrárny totiž používají dražší a kvalitnější druhy ořechů či kakaa, které lidé běžně v supermarketu neseženou.