Radan Gocal: Auto můžeme vyměnit, ale tělo ne

Relax
27. 4. 2025 07:00
4/2025 INTERVIEW
Každý chce být zdravý a zpomalit stárnutí, jenže mnozí nevědí, jak na to. Co tedy představuje cestu k uzdravení? A jakou roli v tom hraje vyšší cholesterol? Je skutečně tak škodlivý, nebo je pravda někde jinde? „Lidé studují příručky na auto, ledničku či vysavač, ale málokdo uvažuje, že by se mohl vzdělávat v tom, jak se starat o vlastní tělo,“ upozorňuje lékař Radan Gocal, vyhledávaný odborník na celostní medicínu.

Jste uznávaný internista, který se věnuje celostní medicíně. Téměř dvacet let jste pracoval v prostředí nemocnic. Jak se dnes liší váš přístup k léčbě pacientů oproti tehdejší praxi?

Snažím se využívat poznatky moderní medicíny, ale současně se snažím lidi vést ke zdravému životnímu stylu. Proto neříkám pacienti, ale lidé. Jedná se tedy o lidi s nemocemi, ale i o zdravé lidi, kteří chtějí udělat vše pro to, aby zvýšili šance zdravými zůstat co nejdéle, nejlépe až do smrti. Často hovoříme o nemocech, avšak pokud zapomeneme na nějaké diagnózy, pak můžeme vnímat náš pobyt v těle na tomto světě trochu jinak: narodíme se, žijeme a zemřeme. Během života mohou nastat různé problémy, často způsobené nerovnováhou na mnoha úrovních, ale také například viry, parazity, toxiny, těžkými kovy a dalšími. Pokud se lidé zaměří na likvidaci toho, co do těla nepatří, doplňují správné živiny, jedí správné a zdravé jídlo, doplňují energii, je velká šance být zdravý dlouho. Je pak také snazší vyhýbat se takzvaným nemocem, eventuálně se chronických nemocí zbavit. Na druhé straně je úžasné, že máme k dispozici také moderní medicínu, a to především při akutních stavech, která zachraňuje životy. A potom záleží na tom, jak se člověk postaví dále ke svému já.

Lidské tělo je prý nastaveno na délku života 120 let. Kde tedy děláme chybu, že umíráme dřív?

Ano, to říká i Starý zákon. Kde děláme chybu? To by asi zabralo na celou knihu, ale především naše znalosti jsou zatím velmi malé, až primitivní. Mnoho takzvaných odborníků a vědců se tváří, že už víme všechno, vlastně více než příroda, jenže tato arogance mate obyčejné lidi. A to je smutné. Je mnoho faktorů subjektivních, jak jsem trochu popsal výše, ale jsou tady také objektivní faktory jako chronický stres, nekvalitní jídlo plné chemie, fyzikální jevy, třeba elektrosmog, bydliště blízko vysokého napětí a další. To vše pak funguje jako mozaika: na jedné straně se můžeme částečně chránit a tím zpomalovat stárnutí, na druhé straně různé faktory nás poškozují, proto dožití není těch 120 let. Proč 120 let, je záhada. Myslím si, že pro každého člověka by mohlo být podnětné přečíst si zmíněný Starý zákon a především o tom selským rozumem začít uvažovat.

Jak si můžeme prodloužit kvalitní život?

Velmi těžké je odpovědět stručně, spíše zmíním základní body a pro každého člověka, který opravdu chce, to může být návod. Lidé studují příručky na auto, ledničku či vysavač, ale málokdo uvažuje, že by se mohl vzdělávat v tom, jak se starat o vlastní tělo, jak ho chránit, jak ho čistit, co jsou důležité živiny… Není tedy možné nastavit jednotný postup, jako když se při angíně předepíše penicilin. Jde o cestu, na níž musí každý, kdo o to stojí, pochopit souvislosti, učit se, vnímat své tělo a více naslouchat intuici – tedy srdci – než rozumu a mozku. Zní to asi divně, ale srdce neoblafnete, zatímco mozek ano. Viděli jsme za takzvaného covidu. Každý člověk je jiný, nelze věci úplně zobecňovat. Je důležité vyhýbat se co nejvíce škodlivému prostředí a škodlivým, vysoce zpracovaným potravinám. Jíst kvalitní jídlo, nejlépe v biokvalitě. Doplňovat tělu živiny, které často chybějí, to znamená vitaminy, minerály, stopové prvky, ale třeba i kozí kolostrum plné biologicky aktivních látek. Důležitá je také fyzická aktivita, ideálně kombinace aerobních a anaerobních aktivit, laktát má obrovský význam jako signální molekula, signál k adaptaci. Důležitá je podpora imunity, dobrý a dostatečný spánek. Radovat se z dobrých lidí kolem sebe, z maličkostí a nemít strach, ten ničemu nepomůže.

Doplňky a vitaminy jsou ostatními lékaři, ale i pacienty mnohdy vnímané jako pouze alternativní a doplňkové. Často také jako nepříliš funkční oproti „chemickým“ lékům, které jsou na předpis a někteří praktiční lékaři je rádi předepisují. Jak to vidíte vy?

V současné době u většiny lidí v tuzemsku pozorujeme deficit většiny vitaminů a minerálů. Tento fakt máme ověřený nejen krevními testy, ale také výsledky specializovaných laboratoří, které dokážou analyzovat jednotlivé prvky v buněčné membráně a přesně zjistit, zda některé látky skutečně chybějí. Nedostatky se projevují ve většině případů. Na druhou stranu kvalita doplňků stravy značně kolísá, a proto je zásadní mít k dispozici skutečně kvalitní přípravky. Každý prvek nebo vitamin hraje významnou roli v řadě biochemických procesů a zároveň ve fyzikálních procesech – nejsme totiž pouze chemickým organismem, ale s trochou nadsázky nás lze považovat i za elektrický stroj.

Jaké chyby lidé dělají, když chtějí změnit svůj životní styl?

Chyb je řada. Lidé si často vybírají nekvalitní produkty nebo se bezhlavě vydají cestou, kterou jim doporučí nějaká firma. Nadchnou se pro ni, ale pak vše dělají jen napůl. Uvedu příklad: pokud chtějí posílit imunitu, zjistí, že se doporučují bylinky, houby nebo kolostrum, a pustí se do toho. Zároveň ale zcela opomíjejí vitamin D3, vitamin C a zinek. Během zimních měsíců pak jejich snaha nevede k očekávaným výsledkům a lidé často ztrácejí důvěru v bylinky a další přírodní prostředky. Pochybení však bývá na jejich straně, případně na straně těch, kteří jim radí – ať už jde o guruy, nebo lékaře. Vždy je nezbytné zvolit skutečně komplexní přístup.

Jsou i nějaké tipy na zpomalení stárnutí?

Ano, určitě, ale jak zpomalit stárnutí? Právě to vyplývá z toho, co jsem uvedl výše. Existují molekuly, o nichž se předpokládá, že zpomalují stárnutí, například karnosin nebo resveratrol obsažený ve víně. Pokud však někdo bude tyto látky konzumovat a zároveň se stravovat ve fastfoodech, žádný účinek se nedostaví.

S jakými problémy do vaší ordinace pacienti přicházejí nejčastěji?

Asi úplně se vším, i s tím, co vůbec neřešíme, jako je například kožní problematika nebo hemoroidy. Pokud jde o nemocné lidi, samozřejmě využíváme možnosti symptomatické léčby, kterou nám nabízí současná moderní medicína. Jestliže mi přijde pacient s vysokým tlakem a nechce užívat léky, protože se rozhodl, že přírodní cestou to vyléčí, je to velká chyba. V takovém případě vysvětlím, že nejdříve musíme tlak kompenzovat pomocí léků a až pak se můžeme pustit do zdravého životního stylu. Má to ale také úskalí. Mnoho lidí se poté, co se tlak upraví léky, cítí dobře, nechtějí už nic měnit a jsme zase u toho samého. Rozhodnutí je ale vždy na nich. Pokud si uvědomí, že problém nespočívá pouze v samotné nemoci, ale že zdravotní potíže často signalizují hlubší životní nerovnováhu nebo jsou přirozeným projevem stárnutí, začnou se více zajímat. A když svůj životní styl skutečně změní, téměř vždy z toho výrazně profitují – zdravotně i psychicky.

Úmrtnost na kardiovaskulární nemoci je stále vysoká. Jak se chovat, abychom tomu předešli?

Určitou roli hraje i genetika, ale spíše je potřeba genetiku brát jako pomůcku k tomu, co budu dělat. „Předci měli infarkty, já je určitě budu mít také, tak si skočím na hamburger, dám si cigáro a hodně cukru, ať nemám stres, a než ten infarkt dostanu, aspoň si užiju život.“ Nebo si řeknu „aha, děda a otec měli brzy infarkty, budu se snažit dělat vše pro to, abych toto riziko snížil co nejvíce“. Budu se opakovat – jsme opět u životního stylu. Lidi ale zajímají i konkrétní a jednoduché kroky, zkusím některé vypíchnout. Pomáhá co nejméně používat vysoce zpracované potraviny. Velmi účinný je olivový olej plný zdravých polyfenolů. Dvě polévkové lžíce denně kvalitního, zastudena lisovaného oleje představují balzám pro cévy. Pokud se na něm ale smaží, stává se z něj jed Důležité jsou také omega-3 mastné kyseliny, borůvky, granátové jablko nebo pohanka. Je třeba se co nejvíce vyhýbat transmastným kyselinám, které vznikají zahřátím jakéhokoli tekutého oleje. Tepelnou úpravu jídla je vhodné provádět na přepuštěném másle ghí, domácím sádle nebo panenském kokosovém oleji. Všechny tyto tuky jsou tuhé, tedy nasycené. A důležitá je i pravidelná fyzická aktivita.

Když k vám přijde padesátník s vyšším tlakem a zvýšeným cholesterolem, jakým vyšetřením začnete?

Určitě vyšetřením krve a moči, EKG, echokardiografií a měřením tlaku. Následně samozřejmě záleží na tom, jak pacient situaci vnímá. Zda si přeje pouze upravit hodnoty – čísla – pomocí léků, nebo skutečně touží být zdráv. Vždy respektuji pacientovo přání, které lze zjistit poměrně rychle. Snažím se vysvětlit podstatu problémů a nabídnout možná řešení, přičemž pacient by si měl cestu zvolit sám. Domnívám se, že žádný lékař nemá právo něco vnucovat. Bohužel se s tím setkávám často, včetně výhrůžek typu „když nesnížíte cholesterol, brzy zemřete“. Takový přístup považuji za hrůzný, zcela neetický a neodborný – moderní středověk.

Ale o vyšším cholesterolu se přece říká, že je zabijákem. Jak to vnímáte vy?

V současné době s kolegy analyzujeme desítky studií, které mají skutečnou vědeckou váhu a jsou uloženy v knihovně PUBMED (databáze biomedicínských odborných článků). Hledáme důkazy podporující nebo vyvracející dané tvrzení. Brzy budeme schopni odpovědět i pomocí dat, opravdu vědeckých dat. Co je jisté? Cholesterol se v cévách nachází v aterosklerotických plátech. Když jsou tyto pláty narušeny, může dojít k prudké reakci vedoucí k ucpání cévy – velmi zjednodušeně řečeno. Na první pohled se to zdá jasné, ale situace je složitější. Pokud jsou cévy nepoškozené, cholesterol se v nich neusazuje. Nabízí se tedy otázka: Je cholesterol skutečnou příčinou problémů, nebo pouze reaguje na poškození cévní stěny a funguje jako záplata, která zabraňuje jejímu zničení? Jinými slovy, jestliže dochází k poškozování cév – a jsme opět u životního stylu – cholesterol je bude „záplatovat“ bez ohledu na jeho hladinu v krvi. V tomto případě je příčinou potíží samotné poškození cévní stěny a související zánět. Na druhé straně je nutné vědět, že cholesterol, který sami vyrábíme, je velmi důležitá látka pro náš život, lépe řečeno pro naše přežití, z něj se vyrábí řada životně důležitých hormonů. Díky němu se opravují buněčné membrány, bez něj nefunguje vůbec vitamin D3 a tak dále. O tomto tématu by se dalo hovořit velmi dlouho. Na závěr si proto dovolím položit ještě jednu otázku: Pokud tělo potřebuje cholesterol k opravám a tvorbě stresových hormonů, nezvyšují se jeho hladiny právě proto, že lidé se špatným životním stylem své tělo nadměrně poškozují a následně potřebují provádět opravy? Poškození samo o sobě představuje stres – a není pak logické, že tělo potřebuje více stresových hormonů? Nemůže být příčina a následek v tomto případě jednoduše zaměněn? 

Odkdy se vysoký cholesterol řeší?

Pán, který tuto teorii o cholesterolu vyslovil, se jmenoval Ancel Keyes. Stalo se tak ve druhé polovině 20. století – a pak už to všichni známe... Cholesterol prý může za všechno. Mrzí mě ale, že kardiologové se nepozastaví nad tím, že i přes intenzivní snižování hladin cholesterolu počet onemocnění srdce a cév stále roste. Možná by stálo za to, přečíst si Marka Twaina. Mám dojem, že právě on řekl, že je snazší být obelhán než přesvědčit sám sebe, že jsem byl obelhán.

Lze podle vás zdraví vrátit, i když vám někteří lékaři tvrdí, že celoživotně budete na prášcích?

Ano, zdraví lze vrátit, a to v každém věku, ale na druhé straně, určitě v šedesáti letech nemohu zdraví vrátit a být jako ve dvaceti. Naše těla stárnou, dochází přirozeně k degenerativním procesům, to nejlépe vidíme na kůži a kloubech. Uvnitř těla je to podobné, ale dovnitř nevidíme. Mám však mnoho pacientů, kteří se o svá těla opravdu starají, a vidím úžasné výsledky.

Všichni chtějí být zdraví, jen někdy lidé nevědí, jak na to. Co byste jim řekl vy?

Poslouchejte své srdce, najděte někoho, kdo vám bude radit a vy mu budete opravdu věřit, ale nezapomeňte na selský rozum: takzvané alternativní postupy zneužívá mnoho zlatokopů, proto doporučuji vzdělávat se, číst, přemýšlet a vnímat své tělo a pocity. Lenost je problém. Pokud budete mít znalosti a budete otevřeni kritickému myšlení, ptejte se a buďte trpěliví. Jestliže léta poškozuji své tělo, nemohu chtít, abych za měsíc viděl obrovský zlom. Není to léčba, je to cesta. Pokud se o své auto dobře staráte, udržujete ho čisté, měníte filtry, doplňujete vše v dobré kvalitě, také vám vydrží déle, ale auto můžete vyměnit, tělo ne.

MUDr. Radan Gocal

Doktor Radan Gocal působí více než 34 let jako internista. V minulosti zastával funkci primáře i ředitele nemocnice v Novém Jičíně, kde se podílel na založení komplexního onkologického centra. Zároveň zde pracoval jako lékař na interním oddělení a jednotce intenzivní péče.

Před čtrnácti lety založil firmu Nutristamina. Od roku 2016 vede vlastní interní ambulanci ve Frenštátu pod Radhoštěm.

INTERVIEW 4/2025
„Filmoví kritici? Jsou mi zcela ukradení,“ říká rázně režisér Zdeněk Troška. Cholesterol. Opravdu škodí, nebo je pravda úplně jinde? Odpovídá celostní lékař Radan Gocal.
Autor: - red -Archiv Radana Gocala
TÉMA: Magazín INTERVIEW

Další čtení

Zdeněk Troška: Co si myslí kritici, je mi zcela u…

Relax
25. 4. 2025
4/2025 INTERVIEW

Chat: Jak na správnou epilaci?

Relax
24. 4. 2025
ilustrační foto

Porno pravidelně sleduje polovina Čechů, ženy podstatně méně, ukázal průzkum

Relax
22. 4. 2025

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ