Jídlo s falešným úsměvem

17.02.2008 12:00

Kdo si dnes objedná v restauraci kofolu nebo plzeň a k tomu smažený sýr s hranolky a kečupem, dost riskuje. Jediným poctivým jídlem na jeho stole – z opravdových brambor – mohou být hranolky. Potravináři už falšují skoro všechno. Hostinští čepují do sklenic padělky úspěšných značek, obchody jsou plné náhražek základních potravin. Časem možná dojde i na ty brambory.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • P.B. (166 hlasů) 17.02.2008 19:35

    Jsem pamětník, vyučený v sodovkárnách v roce 1965 a pro Vás, mladší...

  • P.B. (148 hlasů) 18.02.2008 13:26

    Zuby moudrosti dostaly pojmenování od věku člověka, ve kterém...

  • cechi (145 hlasů) 20.02.2008 12:40

    doktoři, a to říkám bez urážky, mají často tendenci takto...

  • nowy (145 hlasů) 21.02.2008 08:36

    kapitalismuz v cechach zpusobil. ze maso neni masem, mleko mlekem,...

  • ICE (142 hlasů) 17.02.2008 20:33

    Zajimava reakce.Pametnik urcite nejsem,je mi jen 24 let,takze...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

kapitalismuz v cechach zpusobil. ze maso neni masem, mleko mlekem, pecivo pecivem, zelenina zeleninou atd..vyuziva jen hlouposti mlade generace,ktera nic nezazila (a nekonzumovala v casech minulych) a cpe do ni produkty, ktere by v zapadni evrope zpusobily revoluci, hlavne, ze to mame u mas doma tak uzasne levne.

145 hlasů

nejsem zastáncem kapitalismu ani komunismu, ale potraviny ty české a dobré aby člověk na pultech pohledal. já sama kupuju hodně bio, ne vše ale to co mi chutná a nezrujnuje mě, doma vařím každý den teplé jídlo a na zahrádce pěstuju nějakou tu zeleninku bez chemie. Ale kolik je lidí, kteří kupují tzv. potraviny např. v Lidlu a spol. , vůbec nečtou etikety co to obsahuje hlavní je cena. Za tento stav si částečně můžem sami, nechceme kvalitu. Když jdu nakupovat s tchýní tak ona koupí olej za 19 a já za 45 slunečnicový bez GO surovin, ona jogurt přeslazený s éčky za 9 a já čistý bio za 10, ona na večeři klobásky za 135 kilo já maso za 130 kilo dám si práci a na trošce toho drahého oleje podusím.. je otázka myšlení /přiznávám i peněz ale snad se to vrátí zdravím/

106 hlasů

Hle toť ten pravý liberalizmus o jaký usiluje Václav Klaus!

130 hlasů

nemáš horečku?

133 hlasů

Do všech potravin se přidává spousta svinstva, v zájmu trvanlivosti! Za pár let bude jenom: cukr bez cukru! Mléko bez mléka! Televize do nás hustí jak je to zdravé a obchodníci si na tom mastí kapsy! Co to je sukralóza!? Bifidus esencis!? Bifidus aktiv!?

131 hlasů

svinstvo prosím, ale... Bifidobacterium je rod bakterii, máte to normálně v mléčných potravinách, jenom o tom nevíte. Sucralosa je umělé sladidlo, čili 1,6-Dichloro-1,6-dideoxy-β-D-fructofuranosyl-4-chloro-4-deoxy-α-D-galactopyranoside, neboli jinak 1',4,6'-Trichlorogalactosucrose Trichlorosucrose, čili zkráceně E955. Je 650x sladši jak cukr, jaké ot pro Vás má výhody zvažte sám, ale zdraví škodlivé to jistě není. Ty "éčka" by tam ale být nemusely, to máte pravdu...

131 hlasů

Upozorňuji na fakt, že cukr není jen pro chuť, nybrž dodává tělu energii v součinnosti s dobrými játry. Pokud játra nemají potřebnou kvalitu, neumí si s cukrem poradit a výsledkem je celková slabost, až mdloby. Teprve pak je možné uvažovat o umělých sladidlech, která ale energii téměř tělu nedodávají.Tvrdit, že umělé sladidlo je zdraví neškodlivé, je lež. Poslední výzkum již prokazuje, že mnozí"moderně stravující se" lidé i přes svou faktickou nadváhu jsou podviživeni, právě "díky" bludům o výhodách umělých sladidel.

134 hlasů

Praxe byva i takova, ze prodejce napriklad u nas na koupalisti Bajda ma na ceduli napsano Kofola, ale toci nekterou z oficialnich napodobenin, ktere jsou chutove uplne jinde.

138 hlasů

Článek je sice zajímavý, ale neodpovídá titulku. Čekala jsem článek a JÍDLE a ne o KOFOLE.

99 hlasů

Kdybyste se dobře podívala, tak je pod ním napsáno, že zbytek si dočtete v Týdnu...je to jenom upoutávka.

133 hlasů

A co byste chtěli v zemi, kde se Obchodníkem roku stane Lidl? Někdy mám pocit, že Češi zdlábnou cokoliv, jen když je to laciné. Když v krámě koukám na složení výrobku, tak jsem za exota a zdržuju ostatní občany chtivé levného žvance. Radši si půjdou koupit jogurt bez mléka, čokoládu bez kakaa a podobné kuriozitky, než by přemýšleli o tom, co jedí. Viděla jsem pár dílů pořadu \"Jste to, co jíte\" a šokovalo mně, že tlusťoši vypapaní na podobných laskominách jsou v podstatě podvyživení. Než začnou lidi přemýšlet o svém jígelníčku, tak se tady bude náhražkám potravin pořád dařit.

138 hlasů

Je to tak. A možná, že je to zase jeden další "výběr", který nám příroda potažmo teď už naše civilizace připravila. Přežijou ti nejsilnější a nejchytřejší. Dnes to budou ti, kdo ví, co jedí a nebojí se "zdržovat" ve frontě čtením obsahu těch našich dobrot... Zbytek lidí za pár století pochcípá na nedostatek bílkovin, železa, C vitamínu atd. Vždyť to znáte ;-)

141 hlasů

Jsem pamětník, vyučený v sodovkárnách v roce 1965 a pro Vás, mladší tvrdím, že i tak zvaná originál kofola je podvod, která svým složením připomíná tehdejší arocolu, smíchanou s citrocolou. V kofole se sice s úspěchem rozpouštěly žiletky zn,Vítěz během 72 hodin, ale svou chutí mnohem víc připomínala coca-kolu, než nyní vyráběné patoky. Z dovolením tedy soudím, že v danném případě je to již jedno, kdo a odkud tyto jedy produkuje. V ostatních údajích s autorem článku souhlasím, pouze si myslím, že je velmi skromný v jeho konstatování, co jsou potraviny a co jedy! Tím, že v zemědělství je díky mechanizaci zapojeno cca jen 5% obyvatelstva, většina národa žije v blahé nevědomosti, a z ní vyplývající víře, že tam, kde je nad obchodem nápis \"potraviny\", je uvnitř ke koupi jídlo. Vemte zdravě-přirozeně živeného psa a zjistíte, že vynechá většinu produktů, tedy nejsou ani k žrádlu! A naopak: zaběhl se k nám na šumavskou samotu(byl vyhozen z auta) městský vlčák a cca tři měsíce žral jenom granule, než se pozdravil a přišel na to, že chemicky konzervované mršiny se GMO sojou nemusí. Je od Boha stavěn na nechemickou potravu. Inu \"civilizace\" je ve své podstatě degenerací. Stačí se podívat na východ, kde není hygieny, očkování, Evropan sotva vydrží bez mnoha očkování krátký pobyt a místní asijská populace i přes nátlaky vlád na sterilisaci a kastraci se množí geometrickou řadou.Nyní začíná Asie dovážet obilí (chemické) z Evropy a tak snad populační explozi v Asii ukončí sama!

166 hlasů

Zajimava reakce.Pametnik urcite nejsem,je mi jen 24 let,takze posuzovat chut puvodni kofoly nemuzu,ale i tak mi ta dnesni prijde dobra...Nabizi zajimavou chutovou alternativu prave Coca-Cole,Pepsi a jinym...I kdyz mam nejradeji Coca-Colu.S kvalitou potravin a jejich chuti je to sporne...Dnes je vse koreneno,soleno,slazeno a barveno...Zbaveno toho ci onoho a clovek uz pomalu nevi jak by mela chutnat v ciste prirode vypestovana mrkev...Osobne si myslim,ze vsechny antibakterialni lednicky,pracky a buhvico jeste jen lidi oslabuji a v konecnem dusledku to bude mit takovy efekt,ze kdyz si clovek da obycejne jablko,ktere neni osetreno ruznymi prostredky tak dostane vyrazku a horecky...Priroda si sama casem vybere sama jaky druh je pro ziti na ni vhodny a jaky ne...Je mnohem mocnejsi nez si lide mysli,jsme tu par tisic let a myslime si,ze ji zcela ovladame,ale ona sama se dokaze zbavitt druhu,ktere jsou pro ni zatezi...Snad se k ni lide zacnou jednou chovat lepe,pokrok se neda zastavit,ale je nutne brat ohledy na matku nas vsech...Zatim mame jen jednu planetu ajinou mit hnedtak nebudem...

142 hlasů

Oba jste to napsali moc pěkně! Já starou kofolu pamatuji a když jsem si z nostalgie koupila tu znovuobjevenou, byla jsem překvapena-samozřejmě nemile. Jako důkaz, že naše populace pomalu degeneruje mi slouží komentář přítele zubaře. Již před časem mi řekl, že lidem pomalu začínají ubývat tzv. zuby moudrosti. Prostě už je při narození nemají založené v čelistech. Je to podle něj zhýčkaností naší doby a našich divných stravovacích návyků.

136 hlasů

doktoři, a to říkám bez urážky, mají často tendenci takto filozofovat... jeden můj doktor je učiněný Nostradamus - má samé apokalyptické civilizační vize, a vypráví mi to místo vyšetření. jinak já mám zuby m. 4 :)

145 hlasů

Zuby moudrosti dostaly pojmenování od věku člověka, ve kterém dorůstají. Jestliže předpokládaná moudrost není již ani v genech předků, jak mají narůst potomkům? Dnes je člověk(biologický druh) s lidskými vlastnostmi (duševními hodnotami) těžko k nalezení. Je škodou, že na rozdíl od jiných vymírajících živočichů nikdo člověka lidského nechrání!

148 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 18/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov