Celkem 271 vzorků nefiltrovaných a nepasterizovaných piv dnes na Mendelově univerzitě hodnotí deset odborných komisí složených vždy ze tří hodnotitelů. Vzorky do prvního ročníku soutěže Czech Beer Star zaslalo 67 pivovarů ze čtyř zemí - Česka, Slovenska, Polska a Kypru. Pořadatelé, kterými je Mendelova univerzita a Beer Academy, zvolili pro soutěž piv netradiční způsob hodnocení inspirovaný soutěžemi vinařskými. ČTK to řekli Tomáš Gregor z Mendelovy univerzity a David Janda z Beer Academy.
"Většina soutěží piv v Česku je založená na jiném principu. Má určitý počet kategorií a v nich vyhlásí první tři místa. Náš systém je jiný, dal by se přiblížit systému, který známe z vinařských soutěží. Namísto prvních tří míst v každé kategorii budou vzorky dostávat bodové hodnocení na stobodové škále a podle zisku bodů dostanou zlaté či stříbrné medaile," vysvětlil Janda.
Pro zisk zlaté medaile musí vzorek získat alespoň 85 nebo více bodů, vzorky se ziskem 70 až 84 bodů budou oceněny stříbrnou medailí. Zároveň platí, že v každé kategorii může medaili dostat jen omezený počet vzorků. Oceněné pivovary pak mohu lahve nebo plechovky s oceněným pivem tři roky označovat příslušnou medailí. Výsledky dnešního hodnocení pořadatelé vyhlásí 4. března.
Důvodem je složitější zpracování hodnocení. "Máme deset komisí, v každé sedí tři degustátoři. Každá komise má přidělený stejný počet vzorků a degustátoři je hodnotí společně. Ke každému anonymizovanému vzorku patří hodnoticí list. Degustátoři se musí shodnout na vlastním hodnocení - chuť, říz, pěna, vzhled, aroma i celkový dojem. Potom diskutují o tom, jak na ně pivo působilo, co ve vzorku cítili na začátku, co na konci," popsal systém Janda.
Hodnoticí listy je pak třeba zpracovat. "Hodnocení je pouze v papírové podobě, proto vyhodnocení bude trvat déle. Vyhlášení výsledků spojujeme s potravinářskou konferencí Ingrovy dny," doplnil Gregor.
Piva budou komise hodnotit ve 27 kategoriích, jedna z nich je určená i pro školní pivovary. Účastní se jí studenti Mendelovy univerzity a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Soutěž má i netradiční environmentální přesah. Soutěžící pivovary od každého vzorku zaslaly pouze litr piva, což je ve srovnání s ostatními soutěžemi minimum. Nespotřebované pivo pak poputuje do lihovaru v Pouzdřanech a vznikne z něj pivní pálenka. "Zvažujeme, že bychom nechali pálenku nalahvovat do malých lahviček jako suvenýr. Výpalky po vypálení alkoholu pak poputují do krmných směsí, takže nic nepřijde nazmar," doplnil Gregor.
V dalších letech by pořadatelé chtěli rozšířit počet zemí, které se soutěže zúčastní. Chystají se o ní informovat oborové svazy v zahraničí.
Degustační soutěž dnes v pavilonu M, kde se nachází i univerzitní pivovar Johan, doprovázejí přednášky odborníků z Mendelovy univerzity.