V soutěži o královskou a výběrovou okurku letos porotci ve Znojmě hodnotili 28 vzorků nakládaných okurek od deseti výrobců či značek. Kdo měl okurky nejlepší, se lidé dozvědí až 1. srpna při tradičních Slavnostech okurek, kdy se koná také soutěž o nejlepší domácí nakládanou okurku. Uvedla to mluvčí pořádající Znojemské Besedy Anna Fišerová.
Znojemsko bývalo v minulosti tradičním místem pro pěstování i nakládání okurek, v posledních letech už je tomu tak ve výrazně menší míře. Značka Znojmia patří nadnárodnímu koncernu Orkla, ale na tradici navazuje například místní firma Bouda 1883, okurky dělá i Konzervárna Novák v nedalekých Hraběticích.
Královská okurka musí být bez sladidel, Výběrová zase lehce fermentovaná
Mezi účastníky jsou v podstatě všechny značky, které mohou lidé najít v obchodech. Porotci tak ochutnávali například okurky značky Efko či Rapa Bzenec. "Porotců bylo 26 a všichni jsou akademičtí pracovníci, kteří se zabývají potravinářskou výrobou. Díky svým odborným znalostem dokáží posoudit správné pěstování a následné zpracování. Jejich úkolem je mezi anonymními vzorky vyhodnotit vzhled, vůni, konzistenci, chuť a harmonii," řekla Fišerová. Cílem soutěže má být pomoc spotřebitelům pro lepší orientaci na trhu.

Kategorie Královská okurka sdružuje výrobky, které jsou bez umělých sladidel a pikantních přísad. Letos výrobci přihlásili 14 vzorků. V kategorii Výběrová okurka jsou fermentované okurky, hodnotilo se 11 vzorků. Loni poprvé vyčlenili pořadatelé ještě kategorii s pikantními okurkami. V této však výrobce nezíská ochrannou známku a stejně jako loni soutěžily tři vzorky.
Soutěž vznikla v roce 2017, o rok později získali výrobci poprvé ochrannou známku. Loni ve všech třech kategoriích zvítězily okurky značky Efko.