Grilování s Weberem
04.07.2012 13:56
Pečení masa na ohni provází lidstvo od počátku jeho vývoje až do současnosti. O původu slova grilování, tedy barbecue, jako o technice přípravy masa, se dodnes přou Američané s Francouzy. První vlna největšího rozkvětu grilování ale jednoznačně proběhla v Americe v padesátých letech dvacátého století a byla spojena s velkým přesunem lidí do předměstských čtvrtí, kteří začali objevovat kouzlo posedávání na terasách a zahradách svých domů. Stejně jako tenkrát, je i dnes grilování symbolem stmelování rodiny i přátel v příjemných chvilkách a času odpočinku od všedních věcí, provázených nezaměnitelnou vůní pečeného masa.
Grilování se stalo velkou zábavou i pro Čechy. Dnes vlastní gril skoro 60% obyvatel, pro které je grilování základem pro dobrou letní párty. Nejraději se svým uměním v tomto oboru chlubí muži, pro které se stala grilovací dovednost jakýmsi znakem životního stylu. Ne každý, ale umí grilovat správně. Z různých průzkumů se dozvíme, že Češi sice grilují rok od roku více, bohužel ale stále ne zcela dobře. Grilovacích technik je mnoho a každá surovina i gril potřebují jinou metodu používání a přípravy. Útěchou pro všechny neznalce, ale přesto milovníky grilování, může být ale například fakt, že grilovat se dá prakticky cokoli a zvlášť po přípravě na dřevěném uhlí, bude mít podávaný pokrm vždy naprosto jedinečnou a nepřekonatelnou chuť.
Na čem můžeme grilovat
Můžete si koupit různé tipy grilů, ale doporučujeme, abyste zvážili, kde a jak je budete chtít využívat a pro kolik lidí budete grilovat. Základní rozlišení je ale v tom, z jakého zdroje má gril příjem tepla. Grily bychom tak mohli rozdělit na kotlové, tedy ty, kde se k vytvoření žáru používají uhlí nebo brikety, grily plynové, které berou teplo z propanbutanových lahví a v neposlední řadě grily elektrické, které mívají zabudované elektrické spirály v teflonové desce. Nezapomeňte si ke svému grilu koupit i patřičné příslušenství, bez kterého se pořádné grilování neobejde.
Dalším důležitým kritériem je samozřejmě materiál, od kterého se odvíjí samotná kvalita grilu. V tomto ohledu značka Weber sází na léty prověřené spojení zaručující nejvyšší možný komfort. Weber grily mají extrémně dlouhou životnost také díky rámové konstrukci včetně poklopu, kotli, případně grilovací vaně a všem vnitřním částem, jako např. hořákům a zapalovacím a čistícím systémům.
Nepřekonatelný půvab dřevěného uhlí
Grily na dřevěné uhlí byly první sériově vyráběné grily od značky Weber-Stephen, která letos slaví 60 let na celosvětovém trhu. I přes několik desetiletí od vyrobení prvních kotlových grilů, kdy se začaly vyrábět grily inovativnější, praktičtější a s různými dalšími vlastnostmi, které kotlové grily od podstaty mít nemohou, zůstávají stále mezi uživateli nejpopulárnější a to nejen v Čechách, ale i ve světě. Dřevěné uhlí je nositelem odvěké fascinace světlem a hrou s ohněm. Pokrm připravený na dřevěném uhlí má natolik neodolatelnou a specifickou chuť a pohled na rošty vypálené v mase je natolik lákavý, že většina lidí touží mít na zahradě právě tento gril. Nejoblíbenějším a naprosto jedinečným kouskem je mezi grily na dřevěné uhlí od společnosti Weber-Stephen rozhodně model One-Touch Gurmet se všemi svými inovacemi. Velmi přívětivé jsou i ceny těchto druhů grilů.
Nejzdravěji a nejrychleji na plynu
Plynové grily sice nemají kouzlo grilů kotlových, příprava pokrmu je na nich ale nejjednodušší a nejrychlejší. Plynové grily mají stálou teplotu a propanbutanové láhve většinou vydrží hořet až dvacet hodin. Vlajkovou lodí těchto grilů je model Genesis E330, který spojuje to nejlepší ze všech plynových grilů, které společnost Weber-Stephen nabízí. Mezi menší plynové grily patří například Q120 Stand v provedení titan. Za tyto grily si sice trochu připlatíte, ale budete moci grilovat celoročně a zdravě, kdykoliv budete mít chuť.
Balkónová záležitost
Elektrické grily lze použít prakticky kdekoliv. Jsou malé, skladné, nekouří a jediné jejich omezení je potřeba blízkosti elektrického napájení. Grilovat na elektrickém grilu můžete i doma, nebo například na terasách a balkónech, kde by kouř z ostatních typů grilů mohl vadit sousedům. Malé elektrické grily se staly módní záležitostí. Důkazem mohou být například barevná škála grilů Q 140, kde značka Weber® nabízí i gril růžový pro dámy. Příprava masa na teflonové desce je nejzdravější způsob grilování, bez jakýchkoli rizik. Jednoduchá údržba, skladnost a příjemné ceny jsou důvodem, proč si stále více lidí pořizuje právě tento typ grilů.
Více informací naleznete na www.weber.com.
O značce Weber®
Americká společnost Weber-Stephen Products sídlí v Chicagu ve státě Illinois v USA. Již v roce 1952 vytvořil zakladatel společnosti George Stephen první kotlový gril s poklopem. Tento základní princip využívají všechny grily Weber® dodnes. Široké portfolio zahrnuje grily na dřevěné uhlí, plynové i elektrické grily různých velikostí, s různou výbavou a bohatou nabídkou příslušenství. Weber® vyrábí produkty, které se vyznačují vysokou kvalitou a funkčností. Weber® také grily neustále vyvíjí a inovuje. Mezi nejvýznamnější vynálezy patří kromě již zmíněného kotlového grilu, který je vlajkovou lodí firmy, i patentovaný systém Flavorizer Bars®, který tvoří základ plynových grilů, tak i zapalovač briket Rapidfire®, který rychle a efektivně rozpálí palivo v kotlových grilech. Weber® to je výjimečné potěšení a synonymum pro kulturu grilování.
Vice informací na www.weber.com
1