Povodně 2013
Labe se žene na Ústí, Praha otevře část metra, řeší se rabování

04.06.2013 05:45 Reportáž Aktualizováno 04.06. 22:08

On-line

Čerstvé informace o povodňové situaci přináší TYDEN.CZ ve svém on-line zpravodajství.

  • 05:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže zpravodajského deníku TÝDEN.CZ ze třetího dne povodní v Čechách.

  • 05:45
    V Zálezlicích na Mělnicku, které byly symbolem ničivých záplav v roce 2002, se protrhla rozestavěná hráz. Evakuováno muselo být 80 lidí, dalších asi 120 odešlo samo. Zbývá ještě kolem stovky lidí. Obec je odříznutá od okolního světa a voda stále stoupá.
  • 06:03
    Mělník chystá kvůli vzestupu Labe evakuaci lokalit Staré Mlazice a Pšovka, celkem jde zhruba o 1500 lidí. Přistoupit by k ní mohl ráno, řekl ČTK starosta Ctirad Mikeš. Na Labi u Mělníka byl dnes v noci vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení.
  • 06:07
    Na Moravě a ve Slezsku jsou zatím hlášeny maximálně první stupně povodňové aktivity, bdělost. Výrazně se však podle meteorologů může zhoršit situace v povodí Odry, kde by v důsledku srážek mohl nastat i druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost. V Jeseníkách a Beskydech se počítá s úhrny do 40 milimetrů.
  • 06:07
    Na severozápadě, jihu a jihozápadě země se očekávají srážkové úhrny do 20 mm srážek, na Moravě a ve Slezsku 2 až 10 mm srážek, na horách na severovýchodě 5 až 25 mm, v Jeseníkách a Beskydech až 30 mm, v bouřkách na severovýchodě dalších 40 mm. Bouřky se zpočátku mohou ojediněle objevit i na severovýchodě.
  • 06:10
    voda
    V Ústí nad Labem uzavřeli dnes v noci oba silniční mosty spojující čtvrť Střekov se zbytkem města. Krátce před 5.00 k ní vyrazil první speciální vlak. Podle policie je uzavřeno mnoho silnic na obou březích Labe. Řeka bude podle meteorologů nejspíš kulminovat ve středu dopoledne při výšce hladiny 11,3 metru a průtoku 4150 metrů krychlových za sekundu, což je hodnota stoleté vody. V roce 2002 město zalila hladina vody vysoká 11,9 metru. Dnes časně ráno byla hladina na 8,8 metru.
  • 06:15
    Terezíně na Litoměřicku se mělo do půlnoci evakuovat téměř 2000 lidí, většina z města už odešla. Uzavřen je i Památník Terezín připomínající nacistické židovské ghetto. Dnes ráno ale policejní hlídky ještě jednou město projdou.
  • 06:19
    záchranáři
    Ve Žlutých lázních v Praze mají problém s uvolněným pontonem. Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že ponton není možné odstřelit, situace se bude řešit ráno. Podle některých zdrojů ČTK padl na krizovém štábu i návrh, aby na místo přijel tank, ke kterému by byl ponton přivázán. Ponton má rozměry 20 krát 10 metrů a váží pět tun.
  • 06:24
    V Děčíně nařídili evakuaci většiny ulic, které sousedí s Labem. V městské části Podmokly se to týká kromě obytných domů také kina, velkého obchodního centra či benzinové pumpy v okolí hlavního nádraží. Ve 4.00 vyjel speciální vlak mezi Hlavním a Východním nádražím, který spojil oba břehy. Časně ráno byla hladina ve výšce 831 centimetrů, obvykle tam jsou méně než tři metry vody. Labe stoupne podle nejnovějších prognóz o půl metru méně než v roce 2002, kdy dosáhlo 12,25 metru. Postupně bude v zaplavovaných částech vypínána elektřina.
  • 06:31
    voda
    Stav ohrožení je v Libereckém kraji stále na Smědé v Předláncích ve Frýdlantském výběžku. Druhý povodňový stupeň platí na Ploučnici v České Lípě, stav bdělosti zůstává na Panenském potoce, Lužické Nise a Jeřici. Hladiny řek ale spíše klesají.
  • 06:57
    voda
    Na třetí povodňový stupeň se zvedla kolem 3.00 řeka Kamenice v Hřensku. Voda ale nepřitekla k vodočtu po Kamenici po proudu, hladina stoupá proti proudu od řeky Labe.
  • 07:08
    voda
    Hladiny jihočeských řek většinou klesají. Voda mírně stoupá jen na Nežárce a na některých místech Lužnice. Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí pro 15 vodoměrných stanic.
  • 07:23
    záchranáři
    Stoupající hladina vody uzavřela Tyršův most v Litoměřicích a výjezd z města směrem na Terezín a k obchodním centrům. V noci strážníci na člunech evakuovali ubytovnu.
  • 07:23
    hasiči
    Národní knihovna v noci nainstalovala ze sklepů Klementina na nábřeží speciální hadice a čerpadlo. Již v pondělí odpoledne musela knihovna odčerpat vodu z jednoho ze sklepů v traktu Studentského nádvoří. Objekt je ohrožen zejména spodní průsakovou vodou.
  • 07:42
    voda
    Hladiny řek v Plzeňském kraji od pondělního odpoledne a večera klesají. Platí to i pro největší Berounku. Radbuza a Úhlava v pondělí odpoledne kulminovaly. Meteorologové zatím v regionu nepředpovídají výraznější deště.
  • 07:54
    voda
    Na dvou místech v Karlovarském kraji zůstává druhý stupeň povodňové pohotovosti. Ohře v Karlových Varech - Drahovicích v úterý ráno kolísala kolem 250 centimetrů, zatímco obvykle hladina dosahuje asi metru. Na druhý stupeň se ráno opět dostala i Odrava na odtoku z Jesenice. Na dvou místech, v Citicích a ve Svatavě, je ještě první povodňový stupeň. Přítoky Ohře klesají, vyplývá z údajů Povodí Ohře.
  • 08:02
    voda
    Hladiny vodních toků v Královéhradeckém kraji kraji postupně klesají, třetí stupeň povodňové aktivity platí v kraji jen na Cidlině v Novém Bydžově, první stupeň zůstává na řece Úpě ve Zlíči. Během dneška by v kraji nemělo výrazně pršet a vodohospodáři v Královéhradeckém kraji předpokládají pozvolné poklesy vodních stavů.
  • 08:02
    zácpa
    Kvůli záplavám bylo v Česku v úterý ráno neprůjezdných 138 úseků silnic. Silnice jsou většinou zaplavené. Nejvíce uzavírek je ve středních Čechách, Praze a v Ústeckém kraji. U velké části plánují správci zprovoznění dnes nebo ve středu po odchodu povodňové vlny.
  • 08:02
    MHD

    V rámci pražské MHD přestalo od začátku ranního provozu v 5.00 jezdit na trase A metro do stanice Muzeum, všechny soupravy končí ve stanici Náměstí Míru. Metro na lince C do stanice Muzeum zajíždí. Provoz je přerušen na trase A od Náměstí Míru na Dejvickou. Na trase B nejezdí metro nejen ve stanicích v centru Prahy, ale cestující jím nedojedou také do stanic Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Uzavírky v metru mohou trvat až několik dnů.

  • 08:03
    MHD

    Namísto uzavřeného metra jezdí náhradní autobus XC mezi stanicemi Pražského povstání a Kobylisy, linky metra B a A nahrazují tramvaje Xa a XB. Autobusy XC mají vyhrazený jízdní pruh v celé délce své trasy.

Foto: ČTK , David Kundrát, Martin Hykl

Autor: ČTK , - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zvýšené riziko
Kůrovec ohrožuje v Česku skoro polovinu katastrů

Kůrovcem je mimořádně silně zasaženo či bezprostředně ohroženo 47 procent katastrálních území v Česku. Ministerstvo zemědělství rozšířilo o zhruba desetinu... více

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví
Česko potřebuje denně 15 tisíc vyšetřených vzorků a vakcíny na 3,5 milionu dávek

Aktualizováno 27.07. 16:12Kapacita testování na covid-19 by se v nemocnicích přímo zřízených ministerstvem zdravotnictví měla zvýšit na 15 tisíc vzorků denně. Novinářům to v pondělí... více

Ilustrační foto.

Šíření koronaviru
Na chytrou karanténu má dohlížet nová rada, schválila ji vláda

Vznik nové Rady vlády pro zdravotní rizika, jež má dohlížet na chytrou karanténu, kabinet na pondělním zasedání schválil. Potvrdil to premiér Andrej Babiš... více

Ilustrační foto.

Přehledně
Které kraje zavedly přísnější opatření proti šíření koronaviru?

Aktualizováno 27.07. 16:16V pondělí byla ohlášena přísnější opatření v některých regionech, současně začala platit celoplošná pravidla. Jaká je aktuální situace v jednotlivých krajích? více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 15/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov